Historien om Nolliplan

 

1748 publicerade Giambattista Nolli den första kartan över Rom sedan antiken. Det som var nyskapande var att han även inkluderade alla offentliga inomhusrum på samma sätt som gator och torg vilket gav en helt ny bild av det offentliga rummet. Denna detaljerade karta är en klassiker inom stadsbyggnadshistorien och Nollis metod för att redovisa hur människor kan röra sig i en stad känns fortfarande modern och används än idag.

Ett exemplar av Nolliplanen har prytt vårt Solnakontors väggar sedan början av 2000-talet. Den är vacker och har lockat till många samtal med besökare under årens lopp.

När vi bestämde oss för att knyta ihop verksamheterna i Vico och Graphisoft under ett gemensamt varumärke valde vi bort namn som innehöll tidstypiska förkortningar med okänt ”bäst före datum” som CAD och BIM. Vi sökte ett tidlöst namn som både har anknytning till vår verksamhet och samtidigt sätter fantasin i rörelse. Arbetet med att ta fram ett nytt namn tog lång tid men när vi till slut bestämde oss kändes det väl förankrat: Nolliplan AB.