Tillbehör till ARCHICAD

Add-on, plugin, tillbehör, många beskrivningar som gör samma sak, förstärker och lägger till nya funktioner. Funktioner som gör programmet kraftfullare, löser en unik uppgift och även roligare. Vi har t.ex utvecklat SWETOOLS, som är gratis, för att komplettera ARCHICADs funktioner. Det finns många tillbehör till ARCHICAD och här har vi samlat några av våra favoriter.

Twinmotion

Twinmotion låter dig skapa enastående bilder och filmer av ditt projekt. Med banbrytande teknik och den otroligt kraftfulla Unreal Engine blir resultatet mycket realistiskt och låter dig skapa vackra miljöer rekordsnabbt. Tidigare var du tvungen att delegera uppgiften till en medarbetare med specifika kunskaper inom renderingsteknik och mjukvaror. Med Twinmotion är det ett minne blott! Här kan du själv skapa proffsiga presentationsbilder med en härlig känsla i dina bilder enklare än någonsin - utan att vara väl bevandrad i presentationsteknik.
Twinmotions realtidsrendering tillsammans med ett riktigt biblioteket för vegetation, människor och fordon får du en mycket hög realism i dina renderade bilder, filmer och VR-produkter. Din BIM-modell synkroniseras i realtid mellan ARCHICAD och Twinmotion.

EcoDesigner STAR

Ecodesigner star låter dig återanvända din BIM-modell för att göra energiberäkningar. Dra nytta av fördelarna med avancerad simulering och rapportering av energiprestanda för dina byggnader skapade i ARCHICAD. 

EcoDesigner Star är kompatibel med flera andra filformat för vidare hantering via t.ex gbxml och PHPP som gör det möjligt för andra konsulter att återanvända ditt arbete från ARCHICAD. 

ArchiFrame

ArchiFrame är ett tillbehör till ARCHICAD som förenklar och underlättar designen av trä- och regelstrukturer. Här finns verktyg för hantering av väggreglar, balkar, pelare, golv och tak i trä. I ArchiFrame finns möjlighet att forma strukturerna som man önskar. Allt detta sker i din ARCHICAD-fil med full tillgång till både 3D- och 2D-information med semiautomatiserade layouter och listor. Det finns även möjlighet att koppla till CNC.

"Att valet landade på ArchiFrame berodde på flera faktorer. Under processen var det tre olika leverantörer som var aktuella.  Att företaget redan hade erfarenhet av Archicad var en faktor. Att kunna jobba på flera platser via Teamwork var en annan faktor."
Jessica Lexén, Derome Plusshus

BIMobject till ARCHICAD

Så klart vännerna på BIMobject också skapar smarta GDL-obejkt till ARCHICAD. I deras databas finner du mängder av olika objekt från svenska och internationella leverantörer.  Sök bland massor av leverantörer eller olika produkttyper, filtrera och ladda ner direkt till ARHICAD.

Du kan också installera BIM-objekts databas direkt i ARCHICAD. 

SWE Tools

SWE Tools är en Add-on/tillbehör för Archicad som är framtagen för att underlätta för användare gällande dokumentationsbeskrivningar. SWE Tools funktioner och listor är önskemål från våra kunder och där det finns en beskrivning i standardböckerna har vi försökt att efterfölja dessa. För att använda SWE Tools krävs att ni har VIP-avtal med oss. De funktioner som finns i SWE Tools för Archicad är:

 • Ritförteckning.
 • Ändrings-PM förteckning
 • Möbellista över möbler placerade i zoner
 • Zonlista som presenterar vilka zoner (med area och omkrets) som finns i en specifik zon
 • XML export till SWECOs CAD Upload
 • Höjdkurvor. Illustrationer av höjdkurvor på markmodeller skapade från txt-filer
 • Lagernamnsbyggare baserad på CAD-lager utgåva 3
 • Zonstämpel med avancerade inställningar för presentation av information på planvyer.
 • Möjlighet att exportera texter i zonstämpeln i olika DWG-lager
 • Littera som ger användaren möjlighet att styra information i litterat med visningskombinationer

SWE Tools fungerar i de senaste versionerna av Archicad på både Mac och Windows. 

BIMcloud

Gör ditt jobb hemifrån, tillsammans med dina kollegor i samma projekt! BIMcloud har funnits länge men aldrig varit så lätt att använda som nu med denna tjänst. Några av fördelarna med BIMcloud som tjänst är:

 • Inga egna servrar behövs
 • Ingen IT investering och ingen IT kunskap
 • Snabb och enkel implementering
 • Flexibel och skalbar lösning
 • Sömlösa uppdateringar

Du får en egen privat server där du inte behöver involvera IT-specialister och ingen installation är nödvändig.

Rhino Grasshopper + ARCHICAD

Parametrisk Design, algoritmisk arkitektur kärt barn har många namn. Oavsett  är det en mycket intressant trend i branschen som verkligen drar nytta av dator kraften. Du matar in förutsättningarna och reglerna för ditt projekt och datorn spottar ur sig massor av alternativa designlösningar som bygger på dina regler och massor av erfarenhets data.

Tänk dig ett bostads projekt, där du skall bygga 350 lägenheter, du vill att 40% ska vara 2:or och att 6 st 3:or skall ha balkong mot väster samt att byggytan skall bebyggas till 80% men också att byggnadshöjden inte får överskrida 40 meter. Men du har också krav på att köken skall ligga mot norr i största möjliga utsträckning. Datorn börjar iterera fram massor av olika alternativ som skulle kunna passa ditt projekt. Datorn bygger alternativen på tidigare projekt och erfarenheter som du lärt upp den. 

Det är magiskt och verkligen ett sätt att dra nytta av datorkraften och vägen att arbeta avsevärt effektivare med hjälp av BIM och digitalisering i ett imponerande samspel.

BIMx

Med fantastiskt fina animeringar förflyttar sig användaren mellan ritning och 3D modell på ett mycket intuitivt sätt. Du kan också skapa en färdig presentation som lotsar besökaren steg för steg. BIMx finns utan extra kostnad tillgängligt i ARCHICAD. Härifrån publicerar man sin BIMx-modell, denna öppnas sedan på exempelvis en iPad.

BIMx ger tillgång till fullständiga BIM-projekt som innehåller samtliga ritningar samt 3D-modellen. BIMx förändrar hur användarna utforskar ett BIM-projekt på sina mobila enheter, oavsett om de är på kontoret eller byggarbetsplatsen.

Jotun färgpaletten till ARCHICAD

Gratis kan du ladda ner deras färgpalett så du kan använda deras färger direkt i ARCHICAD! Det gör ditt arbete enklare, mer precist och du kan använda deras färger direkt i ARCHICAD för att pröva olika färger för att se vad som passar bäst till just ditt projekt.

Du väljer fritt och sorterar fram till rätt färg du söker. Välj om du önskar få med en textur eller utan. Du kan också fritt söka på färgens namn, snabbt och smidigt! 

När du skapat färgen kan du sedan applicera den direkt i ARHICAD. I en egen palett visas de material som du har skapat så du snabbt och enkelt kan byta och testa vad som passar rätt för just ditt projekt. 

BIMeye

Vi har sedan länge ett nära samarbete med Symetri och teamet på BIMeye.

BIMEYE är en molnbaserad BIM-lösning för planering, hantering och samordning av projektering och beskrivning av till exempel rum, dörrar, inredning och utrustning och installationer. BIMEYE är en molntjänst som nås via en vanlig browser, därför behöver man inte tillgång till eller kunskap om dyra och komplexa BIM-modelleringsprogram.

Med hjälp ARCHICAD-intregrationen kan information synkroniseras dubbelriktat mellan BIMEYE och projekteringsverktygens modeller. Med integrationen till assetdatabasen uppnås ett helt obrutet informationsflöde från projekt till förvaltning.