Digitaliseringsdagen 2019

  En mycket lyckad dag med mycket inspiration från talarna. Lokalen fylldes till bredden av nyfikna öron och ögon. De inbjuda talarna kom ifrån SKANSKA, SWECO, SOLIBRI, MICROSOFT och EXIGO.

  Nedan finner ni filmer från presentationerna samt talarnas presentationer för att ni skall kunna återuppleva men även sprida kunskapen vidare i branschen.

  SKANSKA

  Joel Öman arbetar på Skanska med BIM och digitalisering och programägare av SOLIBRI på Skanska. Joel berättar om BIM-krav och hur man vill ta BIM ut till produktion med hjälp av 3D-modellerna. Skanska har utvecklat egna regelsamlingar så att Skanskas krav uppfylls i projektet. Joel berättar även om hur man arbetar med granskning av handlingarna i projektet som digitala ledare.

  Även mängdavtagning sker i SOLIBRI där man har skapat färdigbyggda recept som underlättar för kalkyl. Fönster beställs också direkt ur modellen för leverans.Joel avslutar med att kraften i att titta på en 3D-modell istället för att stirra på en ritning som lätt kan missförstås.

  SWECO Systems

  På SWECO arbetar man med BIP-koder för att säkerställa att projektering och leveranser sker på ett bra sätt och att informationen är tydligt strukturerad. Jesper berättar om sitt arbete med Extension i SOLIBRI som gör det enklare att installera hos alla användare på SWECO systems. Med Autorun kan SWECO skapa automatiserade regelbaserade kontroller i SOLIBRI. Denna automatisering sparar mycket tid då processen till kan automatiseras. Hela projektet kan kontrolleras med en knapptryckning vilket Jesper visar LIVE!

  SOLIBRI

  Veera och Pia var på plats och berättade om SOLIBRI. Vi fick höra det senaste nytt med länken direkt till ARCHICAD som möjliggör ett fint BIM-flöde för de som har båda produkterna. Vi fick också lära oss mer om de olika licensformerna för SOLIBRI.

  Vidare fick vi även lyssna på vart framtiden tar oss gällande digitalisering med SOLIBRI som ett utmärkt stödverktyg i projekterings- och byggprocessen.

  Exigo

  En trend Nolliplan ser i branschen är att efter vi kravställt BIM och kvalitetssäkrat BIM så har vi samlat väldigt mycket data. Nästa steg är att visualisera den datan. Ett sätt att göra det är med hjälp av verktyg så som Microsoft PowerBI eller liknande. Det blir möjligt att ta digitaliseringen till nästa nivå, analyserings fasen. Kristian Birch fårn Exigo i Danmark berättade om möjligheterna med att analysera data bättre med hjälp av t.ex Microsoft PowerBI. Använd  ARCHICAD, SOLIBRI och VICO och dela med dig av projektets data på ett grafiskt och pedagogiskt sätt med andra via en webb-länk.

  MICROSOFT

  Microsoftbestämde sig 2017 för att fokusera på samhällsbyggnad. Man berättar om hur deser på digitalisering och BIM samt hur Microsoft kan stötta utvecklingen.Teknologin som utvecklats så att det nu är ekonomiskt tillgängligt, t.ex AI. Men även att molntjänsterna ger alla tillgång till tjänsterna.
  HoloLens2 som utvecklas tillsammans med Trimble skapar en mixad verklighet där man ser en virtuell modell i verklig storlek som kan ansluts mot den riktiga världen.
  Lyssna på det och mycket mer på deras presentation.