ArchiFrame

För dig som arbetar med småhus, moduler eller flerfamiljshus i trä har vi enligt många den bästa lösningen på marknaden för dig. Kombinera Archicads kraftfulla funktioner med ArchiFrame och du har ett komplett system för skiss, bygglovsansökan och projektering hela vägen till produktion med kaplistor och styrning av CNC-maskiner.

ArchiFrame är ett tillbehör/add-on till Archicad och här hittar du verktyg för att skapa CAD-ritningar, 3D/BIM-modeller, vackra bilder, uppställningar för att hantera väggreglar, balkar, pelare, golv och tak i trä. Allt i ett och samma program och med alla kraftfulla funktioner som Archicad erbjuder. Visualisera ditt projekt eller dela hela 3D/BIM-modellen på datorn, i webbläsaren eller i mobilappen med stöd för VR, med innovativa BIMx.

Några av funktionerna i ArchiFrame (utöver vad Archicad erbjuder):

  • Automatisk uppregling av ditt projekt
  • Skapa väggregelstommar
  • Trägolv
  • Takkonstruktioner
  • Stålreglar
  • Automatiskt genererade kaplistor och ritningar

Design, konstruktion & CNC

Du får en enhetlig process från din design och arkitektur till uppregling och en komplett träkonstruktion för ditt projekt. Du kan också lära ArchiFrame hur du vill ha det till nästa gång. När arbetet med designen är klar tar konstruktören vid, helt sömlöst. Ni kan också arbeta gemensamt, samtidigt i samma fil! Ändras något i designen uppdateras alla träkonstruktioner och ritningar. ArchiFrame har smidiga verktyg för spikmarkering, sågning och hur olika reglar ansluter mot varandra. När du behöver leverera kaplistor eller kap-filer gör du det med några klick. ArchiFrame stödjer de vanligaste CNC-maskinernas format. Detta sömlösa arbetssätt gör det mycket smidigt att arbeta  från tidiga skisser hela vägen ut till tillverkningen.

Jobba enkelt med recept

Många av de som använder Archicad och ArchiFrame uppskattar hur enkelt och snabbt det är att arbeta med lösningen men även flexibiliteten med att skapa egna recept för dina byggelement, samtidigt som du fritt kan anpassa varje regel och skiva för sig till varje unikt projekt.

Till höger ser du ett kort filmklipp som visar hur du skapar en komplett trävägg utifrån ett eget recept med regelstomme, skivor, kortlingar, hammarband, panel, på bara några sekunder. Allt med standardiserade svenska mått som följer med programmet. Ett arbete som i många andra fall skulle tagit betydligt längre tid. Dina recept följer dessutom med till alla dina projekt för snabb åtkomst.

Varje regel är unik

När du genererar träkonstruktionen från designmodellen skapas unika brädor, reglar, plankor skivor med mera. Alla dessa är unika men följer designen och konstruktionen. Alla får ett unikt ID som gör det enkelt att identifiera, samtidigt som du kan modifiera eller flytta varje enskild regel.

Installationer

Sedan Archicad 24 ingår verktyg för MEP-modellering (för VVS, ventilationer med mera). Det gör att du själv kan skapa en modell med alla installationer. Du kan självklart även ta in installationer från en extern konsult via filformatet IFC och använda för exempelvis enkel håltagning på flera element samtidigt.

Självklart får du även ut mängder och längder även på installationerna i ditt projekt så att du vet hur mycket som går åt och ska köpas in. Med smarta verktyg i Archicad skapar du enkelt en helt korrekt BIM-modell och säkerställer att projektet håller en hög kvalitet.

Arbeta tillsammans

En mycket välbeprövad Archicad-funktion är Teamwork. Här kan alla delta i arbetet, exempelvis arkitekter, konstruktörer, installatörer, projektledare och produktionspersonal. Alla får olika rättigheter som bestämmer vad man får se eller ändra på i projektet. Detta eliminerar arbetet med att spara ut filer i olika versioner som sedan måste hanteras av alla parter. 

Dela med dig

Att presentera ditt projekt på ett bra sätt är A och O för att alla ska förstå vad och hur det ska byggas. Med hjälp av BIMx kan du dela hela ditt projekt som en 3D/BIM-modell men också där ritningarna presenteras på ett mycket fint sätt. Användaren flyger mellan olika 3D-vyer och ritningar, sektioner och detaljer. 

Det är också möjligt att klicka på exempelvis väggar och fönster  för att se mer information och till och med en montageanvisning om så önskas. 

Läs mer hos utvecklaren av ArchiFrame

Så tycker användarna

Nedan finner du ett urval av länkar till relevanta produkter och reportage om våra kunder

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig