Nyhet 20 June 2019

Tänk dig den grekiska inställningen att ”allt är möjligt”, parat med svensk respekt för natur och platsens förutsättningar. Då har du arkitektkontoret OOAK, som i tuff internationell konkurrens fick rita ett av husen i Albany Marina i Bahamas – och som dessutom fått flera fina utmärkelser för villan Patio House i den grekiska skärgården.


I en ombyggd 51 kvadratmeter stor butikslokal i markplan på Döbelsgatan i Stockholm huserar sedan år 2014 det lilla arkitektkontoret OOAK Architects. OOAK är en förkortning av orden ”One of a kind” och speglar kontorets strävan att utveckla projekt utifrån deras speciella förutsättningar. Kontorsmiljön signalerar verkstad. På bord och hyllor ligger utspridda små husmodeller i lind och kartong, verktyg av olika slag och ett antal färgkartor. På ett snöre under en bokhylla sitter logistikscheman, ritningar och viktiga meddelanden med klämmor – som tvätt på tork.

Trots att det mesta görs digitalt i BIM så har man inte övergivit modellbyggandet helt.
– Att bygga en modell ger tid och ro att sammanfatta och lyfta fram det viktigaste i varje moment. Idéerna får en fysisk form. Det blir tydligt om något inte stämmer och man får en aning om slutresultatet, säger Maria Papafigou, som just nu driver arkitektkontoret med Johan Annerhed.