Visste du att fler och fler väljer Archicad? Det älskade BIM-verktyget av arkitekter för byggindustrin fortsätter att leda utvecklingen och tar viktiga, strategiska steg för kommande releaser med Archicad 25.

Några av våra favoriter är möjligheten att lägga in texturer i fasader och elevationer vilket skapar mycket fina presentationer av ditt projekt. Men även den mycket efterlängtade funktionen att snabbt förflytta dig mellan 2D- och 3D-vyn genom att markera ett objekt, magiskt!

Vi har valt att gruppera nyheterna inom dessa grupper.

Samarbete

Graphisoft har fokuserat på att skapa bättre samarbete mellan installation och konstruktion. Detta leder även till ett bättre arbetsflöde och effektivare implementering av Open BIM.

Design

Anledningen till att fler och fler väljer Archicad är bland annat friheten i att skapa den arkitektur och design man vill förmedla. Även användarvänligheten har förbättrats i Archicad 25. För att underlätta för dig och andra i byggprojektet har möjligheten för mängdavtagning förbättrats.

Visualisering

Skapa verkliga skuggeffekter med editerbara texturer för ytskikten vilket ger dig en bättre presentation av dina projekt.

Dokument

Utökade mängdnings- och kostnadsberäkningar. Nytt littreringsobjekt för zonverktyget och för installationselement.

Vill du gå nyhetskursen för Archicad 25? Vi lagt upp den i Kunskapsportalen, följ knappen nedan.

Ta mig till Archicad 25 kursen

Samarbete

Det är viktigt att hitta ett samarbete mellan designers, arkitekter, ingenjörer och entreprenörer. Graphisoft strävar kontinuerligt mot att underlätta ett öppet samarbete för alla inblandade. Archicad stödjer mer än 40 export- och importformat, inklusive klassiker som DWG, PDF och XLS samt OPEN BIM-formaten IFC och BCF.

Ny inbyggda utsättningspunkter

Archicad 25 har fått ett bättre stöd för att ta in BIM-modeller från olika mjukvaror genom att använda IFC- och BCF-filer vilket möjliggör ett digitalt flöde för ärendehantering mellan bland annat arkitekter, konstruktörer och installationskonsulter. Dessutom har Archicad 25 bättre stöd för att läsa in DWG-filer för hantering av utsättningspunkter.

Filutbyte mellan Revit och Archicad

I Archicad 25 kan du enklare än tidigare utbyta hela projektfiler med Revit 2021 genom filformaten RFA och RVT. Detta är möjligt tack vare bättre stöd för hantering av geometrier. 

Kommunikation med Revit MEP

Bättre samarbete med de som använder Revit MEP-programvara. Stöd för Revit-filformat fram till 2021 är nu inbyggt i Archicad 25. Importera RFA som ett Archicad-objekt och skapa MEP-utrustning från Revit family-filer. Exportera Archicads 3D-modell som en Revit 3D-geometri och hotlänka en 3D RVT-modell in i Archicad. I Archicad 25 kan du nu hantera Revits disciplin-filter - så om du länkar en Revit-fil är utseendet i Revit vad du också ser i Archicad.

Solibri Connection-uppdateringar

Solibri är branschens ledande mjukvara för att säkerställa en mycket hög kvalitet i projekteringen och minimera kollisioner och misstag i byggproduktionen. Spara tid och minimera felen tack vare Archicad - Solibris smidiga integration vilket är gratis för alla Archicad-användare. Med den senaste uppdateringen kan du välja Solibris element i "Selection Basket" i Archicad och visa dem i samma kameraposition, super smidigt.

Design

Archicad hjälper dig att skapa den arkitektur och design du strävar efter för att på bästa sätt kunna presentera ditt projekt. Archicad är i grunden skapat av arkitekter för arkitekter och just design ligger utvecklarna varmt om hjärtat. Därför har även Archicad 25 berikats med nya funktioner och nytt innehåll för att underlätta ditt designarbete. 

Nya objekt

Ett 40-tal nya moderna möbler och dekorationer - såsom köksskåp enligt modulsystem, bäddsoffor, klädhängare, gardiner, klädställningar, bord, stolar, madrasser och grillar - är nu en del av Archicads standard bibliotek, med över 1300 parametriserbara objekt.

Växla med hyperfart mellan 2D/3D

När du arbetar i 3D-vyn kanske du snabbt vill flytta dig till objektet för att redigera det i 2D, eller kanske arbetar med objektet i 2D och snabbt vill hitta objektet och se det i 3D? Det är en ny funktion som utvecklats i Archicad 25 och snabbar upp och förenklar ditt dagliga arbete dramatiskt.

Polygonala öppningar

Dra nytta av mer exakta mängdberäkningar direkt i Archicad. Med specialformade polygonala väggöppningar kan du skapa hål i alla former som exakt passar dina installationsobjekt – vilket resulterar i mer exakta mängder.

Trappverktyget

Att designa trappor i Archicad blir bara bättre och bättre och är avsevärt enklare och friare än i andra BIM-verktyg. Nu finns en ny metod för att beräkna längden på gånglinjer i trappor för att uppfylla specifika standarder. Den befintliga metoden längs bågens geometri är fortfarande tillgänglig.

Trappvinklar

I Archicad 25 finns det ett nytt alternativ för att definiera trappans vinkel. Du kan fritt och snabbt redigera trapporna så att de passar din design och ditt projekt. Det finns fyra olika trappvinklar att välja på för att utöka flexibiliteten.

Kontrollera vilplan

På ett mycket flexibelt sätt kan du justera längden på vilplanet. Archicad kan automatiskt fördela vilplanets startpunkt till din design och valda mått. 

Visualisering

Visualisering är avgörande när du kommunicerar din design, att vi ser och upplever samma sak gör det enklare att förstå vad som ska byggas. Det handlar också om att kommunicera avsikt och interaktionen mellan utrymme och volym. Archicad 25 erbjuder en rad innovationer för att göra din design mer uttrycksfull.

Använd texturer i sektioner & fasader

Denna nya funktion ger dig nya möjligheter att presentera din design i fasader och sektioner och skapar ett enklare arbetsflöde med mindre pyssel. Lägg på dina texturer, skapa fasaden, klart!

Skuggeffekter i sektioner & fasader

Presentera din design med konstnärliga detaljer som även visar skuggor i sektioner och fasader. Använd mjuka skuggor för att lägga till konturer och djup på ytorna i sektioner och fasader. Lägg på texturer med den mönsterfyllning du väljer. Skapa en ökad förståelse av ditt projekt för bättre kommunikation.

Dokument

Dokumentation är inte alltid det roligaste men ett måste för att projekten skall bli av. Archicad har många funktioner som stöttar ditt arbete med ritningar, utskrifter och att dokumentera ditt projekt. 

Ett område där Archicad 25 har förbättrats är att göra mängdberäkningar som t.ex att skapa villkor för vilken yta och volym ett objekt kräver. Ställ in regler för vad som gäller för just ditt projekt och dina objekt. Vidare har Graphisoft utvecklat nya funktioner med Graphic Override anpassad frö RGB-färger för surface, fil och pennor. Du får bättre kontroll på konturer av icke skurna ytor i modellvyer och konturer i en kommande uppdatering av Archicad 25.

Nu kan du även automatiskt visa information om installationsobjekt vilket skapa ett bättre arbetsflöde och bättre dokumentation av dessa objekt.

Kom igång med nyheterna och lär dig mer, följ knappen nedan och genomför nyhetskursen Archicad 25!

Ta mig till Archicad 25 kursen