Archicad, utvecklat av arkitekter för byggindustrin har lanserats in en ny version med många produktivitetshöjande och innovativa funktioner. Fokus i den här versionen är att arbeta i team, inte bara inom Archicad utan även med andra mjukvaror och säkerställa ett smidigt flöde. Archicad 24 innehåller mängder av nyheter och vi listar några av våra favoriteter nedan.

» Ladda ner senaste versionen på vår supportsida

Archicad 24 - nyhetskurs

Under en timme går vi igenom nyheterna i marknadens kraftfullaste BIM-verktyg, Archicad 24, kostnadsfritt. Lycka till och hoppas att du får nytta av alla fina och kraftfulla nyheter som Archicad 24 erbjuder.

Archicad 24 nyhetskurs för alla
1 tim 13 min - Vi går igenom nyheterna i Archicad 24
BIMcloud - projektplatsen

I projekt kan det vara mycket svårt att kunna hantera alla olika filer och filformat från dussintalet mjukvaror som används.  Med Archicad 24 uppgraderas även BIMcloud, Graphisofts egen Open-BIM plattform för samarbete. Nu kan BIMcloud hantera många fler filformat så som PDF, MS Office, IFC, dwg, rvt, 3dm, jpg, png, mp4 mfl.

BIMcloud
Samla alla dina projektfiler på ett och samma ställe med BIMcloud.
Skapa modeller för analytiska beräkningar

Med Archicad 24 lanseras nytt stöd för för effektivare utbyte av modeller med konstruktörer, med en knapptryckning kan du förvandla din design modell till en analys-modell! Ett helt nytt arbetsflöde har utvecklats i Archicad för att helt automatisera skapandet av en konstruktionsmodell. Det gör att konstruktören direkt kan återanvända arkitektmodellen och fokusera på sitt analytiska arbete istället för att skapa en egen BIM-modell. Den analytiska modellen skapas automatiskt i Archicad utifrån regler gällande bärande bjälklag, väggar, pelare och balkar och takelement. Archicad kan automatiskt upptäcka öppningar som behöver analyseras av konstruktören och skapa polygoner för en viss storlek av hål

Analytiska modellen
Men några få knapptryckningar kan du förvandla din design modell redo för konstruktionsanalyser!
Installationer ingår i Archicad 24

Installationer i nutidens projekt är en mycket stor del av projekteringen och samordningen. Graphisoft har nu valt att integrera MEP-modeler utan extra kostnad till alla som har Archicad! Det medför att du enkelt kan skapa installationer så som VVS, el osv direkt i Archicad. Du kan använda smarta verktyg i Archicad så som trollspöt för att följa ett stråk för att snabbt modellera från en PDF eller DWG-ritning. Det följer även med smarta funktioner för håltagning så att alla väggar och bjälklag får automatiskt rätt håltagning med isolering om du så önskar. 

Archicad 24 MEP
Spåra alla ändringar, från alla projektörer!

Att spåra alla ändringar kan vara en utmaning i ett projekt men i Archicad 24 går det enklare än någonsin! Med hjälp av den nya funktionen "Model Compare feature" kan du snabbt jämföra två st 3D-modeller mot varandra, visualisera och säkerställ att rätt beslut tas. Modelanalysen kan ske i bakgrunden även om det är ett stort komplext projekt.

OBS: denna fantastiska funktion fungerar även för Teamwork-projekt så att du kan jämföra dina och andras ändringar tillsammans eller enskilt.

När du vill skapa ett ärenden markerar du objekten som du vill ska uppmärksammas. Nu öppnas en dialog box där du kan skriva kommentarer och skapa vyer både i 2D och 3D. Detta arbetsflöde gör att du tidigt kan hitta problem och skapa ärenden i projekteringsprocessen och du får du ett mycket fint arbetsflöde för ditt projekt. När du arbetar i Teamwork kan du även föreslå lösningar på de ärenden du hittar. Den andra projektören får då en notis och kan granska och  godkänna ändringen innan den blir en del av projektet. Det finns många fler funktioner i BIMcloud, kontakta oss så berättar vi mer.

Ändringar och ärenden
Enkelt kan du spåra alla ändringar mellan två olika versioner av projektet både för dig själv, i teamwork eller externa modeller via IFC!
Nya snygga och smarta BIM-objekt

I Archicad hittar du redan 1.200 BIM-objekt anpassade till Svenskamarknaden. Men nu lanseras fler fina objekt. Sedan länge har du kunnat importera många olika fil-format som objekt till Archicad, så som 3DS, SketchUp, Rhino, IFC mfl. Visste du att Archicad 24 dessutom får stöd för att importera Revit Familjer? Det ger dig ett ännu större utbud av BIM-objekt. Detta helt utan att behöva konvertera och hantera 2D- och 3D-representationen. 
Objekt
1.200+ svenskanpassade objekt finns redan i Archicad men in Archicad 24 får du ännu fler!
Skapa egna parametriska objekt utan GDL-kunskap

En annan mycket spännande nyhet är en ny add-on vid namn PARAM-o. Med hjälp av ett mycket smart utvecklat verktyg kan du med hjälp av visuell programmering skapa dig egna smarta, parametriska GDL-objekt utan att kunna programmera GDL. Konceptet påminner om arbetsflödet mellan Archicad och Grasshopper. 

Denna add-on finns endast till windows.

PARAM-O
Skapa automatik i Archicad med skrip

Vi måste ju nämna denna fantastiska möjlighet för er som vill utveckla Archicad själva. Vad sägs om att skapa ett skript som automatiskt justerar all din dokumentation av ritningar vart efter projektet utvecklas?

För att skapa den typen av funktionalitet behövs programmering och med Archicad 24 lanseras stöd för Json/Python skript vilket öppnar en helt ny värld och låter dig automatisera arbeten i Archicad. Den typen av automatisering minimerar mänskliga fel i projekteringen och effektiviserar dramatiskt produktiviteten.

Det gör också att du som arkitekt kan fokusera mer på arkitektur och design och mindre på "tråkiga" saker. 

I filmen här bredvid ser du hur massor av stolar har samma ID/littera och med en knapptryckning, på någon sekund är arbetet klart!