6000% snabbare BIM-verktyg

  Är Archicad snabbare än Revit?
  Filmen nedan ger dig svaret på frågan, ett resultat som förvånade till och med oss.

  Experimentet utfördes av Graphisoft Center Danmark som visar att Archicad är 6000% snabbare än Revit, 60 gånger snabbare! Filmen är 5 minuter och 29 sekunder lång - väl där att titta på. Nedan kan du läsa om hur testet gick till men för en mer utförlig beskrivning ber vi dig besöka Graphisoft Center Danmark, som har utfört experimentet.

  Speed comparison Archicad vs Revit
  Filmen visar tester utförda på Archicad- och Revit-plattformar, simultant

  Vilket BIM-verktyg är snabbast, Archicad eller Revit? Det är en fråga många ställt sig länge. Vi vet att Archicad är mycket snabbt och effektivt. En av många anledningar till det ligger i hur Archicad har utformats redan från första versionen med de förutsättningar som fanns 1984 och den långa strategiska utvecklingen som skett av programvaran sedan dess.

  Att Archicad är ett av världens första 3D-/BIM/cad-verktyg borgar för goda förutsättningar. Varför då? Jo, för att möjliggöra att rita i tredimensionellt på 80-talet var man tvungen att utveckla programmen på ett mycket innovativt och effektivt sätt, det fanns t.ex inte några grafikkort. En av nycklarna är GDL, Geometric Description Language, ett unikt programmeringsspråk som utvecklades för att med minsta möjliga kod beskriva parametriserbara geometrier, GDL-objekt (BIM-objekt). GDL-objekten blir mycket lätta, ett vårt svenskanpassade bänkskåp med 100-tals variationer, väger endast 156 kb. Det gör att Archicad kan hantera väldigt stora mängder information i ett byggprojekt, i en och samma fil.

  Därför ska du välja Archicad
  På samma villkor
  Det är viktigt att jämföra utifrån samma förutsättningar

  Experimentet utfördes på kraftfulla datorer med exakt samma prestanda och med senaste versionerna av båda programmen. För att testet skulle bli så rättvist som möjligt skapades exakt likadana "lådor"/byggnader i båda programmen - då behövde man inte ta hänsyn till olika tekniska funktioner om hur objekt hanteras i de olika systemen, utan endast hantering av enkla byggdelar. 

  De två experterna som skapat modellerna har lång erfarenhet av respektive program vilket säkerställde att programmen hanterades på bästa möjliga sätt. Utifrån dessa identiska förutsättningar utfördes enkla moment i båda programmen för att se vilket som var snabbast.

  Läs mer om Archicad
  Så här gick det till
  Identiska moment skapar förutsättningar för jämförelsen

  Testet utfördes i olika omgångar där antalet byggnader dubblades i varje moment steg för steg, för att se vilket system som hanterade operationen snabbast. En mycket enkel byggnad modellerades upp på exakt samma sätt i båda programmen.

  Dessa komponenter skapades

  • 1 bjäklag med måtten 3.000 x 3.000 och 300 mm tjockt.
  • 4 väggar som följer bjälklagets konturer med en tjocklek på 300 mm och en höjd på 3.000 mm. 
  • 1 sadeltak med en tjocklek på 300 mm och en vinkel på 25° och som ansluter till väggarna utan takfot.
  • Alla byggdelar modellerades utan material/texturer.

  Först skapades ett hus som kopierades till 2 hus och därefter kopierades till 4, 8, 16, 32 hus osv. Dubbleringen fortsatte tills det fanns 16.384 st små hus. Under processen togs tiden för att jämföra hastigheten mellan de båda programmen.

  Resultaten är dramatiska
  6000% snabbare och 40% mindre filstorlek

  Experimentet visar att Archicad är avsevärt snabbare på att hantera dessa moment. Archicad är upp 6000% (eller 60 gånger) snabbare! Det förvånade oss att det är så stor skillnad mellan två program som har väldigt många likheter. Tittar vi dessutom på filstorlekarna för dessa båda programmens projekt så väger Revit in på 60,1 MB och Archicad på 37 mb. Det är en skillnad i filstorlek på 40%! 

  I slutet utförs också ett test för att importera en IFC-fil som är skapad i Revit och även där är Archicad 3 gånger snabbare än Revit.

  Kom också ihåg är också att det är mycket stora prisskillnader mellan de två programmen och att användarvänligheten är viktig att inkluderas när val av BIM-verktyg ska göras.

  Läs gärna mer om hela testet på Graphisoft Center Danmarks hemsida.

  Spara 82% varje år med Archicad

  Kontaktformulär